De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre - Dit is Italië (2024)

Staan ze al op je Italiaanse bucketlist, de Cinque Terre aan de Italiaanse Rivièra? De 5 pittoreske stadjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco! Ze stuk voor stuk kleurrijk, gebouwd op de grillige, rotsachtige Tyrreense kust, omringd door ongerepte natuur en hebben een prachtig uitzicht over zee.

De stadjes zijn onderling verbonden door wandelpaden. Een wandeling langs twee of meer stadjes van de Cinque Terre, dat is waarvoor de meeste toeristen hier komen. Vanaf het wandelpad dat langs de kust loopt heb je een geweldig uitzicht over de kleurrijke stadjes, de rotsen van de kust en de prachtig blauwe zee.

Als je geen zin hebt om te wandelen kun je ook gebruik maken van de boottdiensten of de boemeltrein om van het ene plaatsje naar het andere te komen. Zin in een tripje naar de Cinque Terre? Een overzicht met de 10 mooiste plekken in de Cinque Terre, Italië. Plus alle informatie die je nodig hebt om de Cinque Terre te bezoeken.

De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre - Dit is Italië (1)

Inhoudsopgave

  • 1. Monterosso al Mare
  • 2. Vernazza
  • 3. Corniglia
  • 4. Manarola
  • 5. Riomaggiore
  • 6. La Via dell’Amore nelle Cinque Terre
  • 7. La Via dei Santuari nelle Cinque Terre
  • 8. Portovenere
  • 9. Santa Margherita Ligure e Rapallo
  • 10. Lerici
  • Wat is nu het mooiste dorp van de Cinque Terre?
  • Accommodatie aan de Cinque Terre
  • Meer bezienswaardigheden in de Cinque Terre?

1. Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het grootste stadje van de Cinque Terre. Het is tegelijkertijd ook het minst fotogenieke, maar het is desondanks leuk rondwandelen in de nauwe steegjes van het historische centrum. In de 16e eeuw werd Monterosso omringd door dertien uitkijktorens.

Vandaag de dag zijn daar slechts een paar van over: de tot klokkentoren omgebouwde toren van de kerk van San Giovanni Battista, de Torre Aurora en de drie ronde torens van de ruïnes van het kasteel dat ooit over Monterosso en de zee uitkeek.

In de kerk van San Francesco bij het klooster van de Kapucijners hangt trouwens ‘De Kruisiging’ dat wordt toegeschreven aan Van Dijck. En Monterosso mag dan misschien niet zo fotogeniek zijn, het is wel het enige plaatsje met een groot en breed zandstrand waar je een frisse duik kunt nemen.

De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre - Dit is Italië (2)

2. Vernazza

Vernazza was ooit de meest welvarende stad van de Cinque Terre en de Genuezen bouwden daarom verdedigingswerken tegen de invallen van de Saracenen. Je kunt de overblijfselen daarvan nog vinden zoals de uitkijktoren uit de 11e eeuw, het Kasteel Doria en de Toren van het klooster van de paters van San Francesco.

Probeer per boot naar Vernazza te gaan, zodat je het haventje, omringd door de vrolijk gekleurde huisjes, goed kunt bekijken. Je begrijpt dan meteen waarom het een van de mooiste borghi van Italië wordt genoemd. Natuurlijk loop je naar de kerk van Santa Margherita van Antiochia in de haven.

En als je houdt van een avontuurlijke wandeling over onverharde wegen door ongerept groen is het Santuario di Nostra Signora di Reggio absoluut de moeite waard.

De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre - Dit is Italië (3)

3. Corniglia

Corniglia ligt op een honderd meter hoge klif en je hebt er een fantastisch uitzicht over de andere 4 stadjes van de Cinque Terre.

Het is het enige stadje van de Cinque Terre dat zo goed als onbereikbaar is vanaf de zee. Om er te komen moet je de Lardarina beklimmen, 33 trappen met in totaal 377 treden, of, als je niet zoveel zin in traplopen hebt, met de shuttlebus vanaf het station naar het centrum rijden.

Wat je zeker niet moet missen is de Sint Pieter, een prachtige kerk in gothisch-ligurische stijl die in 1334 gebouwd werd op de overblijfselen van een kapel uit de 11e eeuw. Nog niet moegeklommen? Bekijk dan ook de ruïnes van de vesting uit 1556.

De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre - Dit is Italië (4)

4. Manarola

Manarola is het oudste stadje van de Cinque Terre. Net als in de andere plaatsjes van de Cinque Terre vind je hier de typische torenhuizen, die op de steile bergkam van donkere rotsen liggen.

Het haventje van Manarola ligt ingeklemd tussen deze bergkam en een helling. In het onderste deel van de stad kun je een gerestaureerde oude molen bewonderen. Aan deze oude Magna Roea, het grote rad van een watermolen, ontleent het stadje waarschijnlijk zijn naam.

Vergeet de Kerk van San Lorenzo uit 1338 in het hoge deel van de stad niet. Het is gebouwd in gothisch-ligurische stijl en van binnen gedecoreerd met barok.

Wat je ook zeker niet mag missen zijn de Witte Klokkentoren, die voorheen als uitkijktoren dienst deed, het historische ziekenhuis van San Rocco en het 15e eeuwse ‘Oratorio dei Disciplinati della Santissima Annunziata’.

De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre - Dit is Italië (5)

5. Riomaggiore

Riomaggiore is het zuidelijkste stadje van de Cinque Terre. De ook hier vrolijk gekleurde huizen zijn tegen de bergwand opgebouwd die het stadje omringt. De huizen in Riomaggiore hebben 2 ingangen: eentje op de begane grond en eentje aan de achterkant op een hogere verdieping die uitkomt op de straat achter het huis.

Deze bouw is een overblijfsel uit de 14e eeuw, toen de bewoners van de stad een vluchtweg moesten hebben bij eventuele Saraceense invasies.

Breng een bezoekje aan de kerk van San Giovanni Battista in het bovenste gedeelte van de stad aan het Oratorio dei Disciplinati en aan de overblijfselen van een kasteel dat er tegenover op een hoger gelegen helling ligt.

In Riomaggiore begint ook de beroemde Via dell’Amore, de weg die in de rots is uitgehakt en je langs de zee naar Manarola leidt.

6. La Via dell’Amore nelle Cinque Terre

In het nationaal park van de Cinque Terre kun je mooie wandelingen maken. Ze zijn vaak vrij intensief, maar lopen door ongerepte natuur met prachtige uitzichten.

Een van de bekendste en gemakkelijkste routes is de Via dell’Amore die van Riomaggiore naar Manarola loopt. Het is onderdeel van het ‘Blauwe Pad’ dat alle plaatsjes van de Cinque Terre met elkaar verbindt.

De Via dell’Amore is ongeveer één kilometer lang en al lopend heb je een mooie uitzicht over zee terwijl je de golven onder je hoort breken op de rotsen. De kunstwerken die je langs de route vindt, versterken het thema ‘liefde’.

Je moet een kaartje kopen om het pad te kunnen bewandelen en als je niet van drukte houdt, kun je er beter in de vroege morgen of ’s avonds naar toe.

7. La Via dei Santuari nelle Cinque Terre

Elk stadje in de Cinque Terre heeft zijn eigen sanctuarium: de ‘Nostra Signora di Montenero’ in Riomaggiore, de ‘Nostra Signora delle Grazie’ in Corniglia, de ‘Nostra Signora della Salute’ in Manarola, de ‘Nostra Signora di Soviore’ in Monterosso en de ‘Nostra Signora di Regio’ in Vernazza.

De ‘Via dei Santuari‘ voert langs deze 5 plekken. Het is een prachtige route als je van trekking houdt. Je wandelt over de bochtige weg door bossen, komt onderweg mooie plekjes tegen en hebt een fantastisch uitzicht over de Cinque Terre en de zee.

En met een beetje geluk kun je bij goed weer zelfs een glimp opvangen van de kust van Corsica!

De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre - Dit is Italië (8)

8. Portovenere

Eigenlijk zou je Portovenere het zesde plaatsje van de Cinque Terre kunnen noemen. Dit kleine vissersplaatsje is vooral bekend vanwege de goed bewaard gebleven bezienswaardigheden.

Bij de haven, op rotsachtige uitloper in zee staat de St. Pieterskerk met haar zwart-witgestreepte voorgevel. Vanuit de haven kun je naar het hoger gelegen 12e eeuwse Castello Doria lopen.

Vanaf het plein bij het kasteel heb je een mooi zicht over de hele stad en de St. Pieterskerk. In het historische centrum vind je oude huisjes en kerken zoals de 1000-jarige San Lorenzo. Daarnaast kun je een rondvaart maken om de grotten en de 3 eilandjes voor de kust van Portovenere te bekijken.

Portofino, Rapallo en Santa Margherita:

9. Santa Margherita Ligure e Rapallo

De stadjes van Cinque Terre hebben niet zoveel te bieden qua bruisend nachtleven. Daarvoor kun je beter naar de kustplaatsen Santa Margherita Ligure en Rapallo gaan. Daar is het ’s avonds vol met toeristen en locals die flaneren over de boulevards.

Overdag kun je trouwens lekker winkelen in beide steden. En mocht je toch zin hebben in iets cultureels, dan is in Santa Margherita de weg die van het kasteel via het klooster van de Kapucijners leidt naar de kerk van San Giacomo de moeite waard.

In Rapallo kun je onder andere bezienswaardigheden als het oude kasteel aan zee, de Torre Civia, de Basiliek en het klooster van de Klarissen bezoeken.

Het strand van Lerici:

10. Lerici

Ten zuiden van La Spezia ligt het mooie Lerici, een kustplaats die uitkijkt over de Golfo dei Poeti. Vanaf het strand bij de stad heb je een prachtig uitzicht over Portovenere en zijn eilandjes.

Je kunt niet om het 13e eeuwse kasteel heen, dat over de baai uitkijkt. Binnen de muren van het kasteel, dat tegenwoordig als Paleontologisch Museum is ingericht, ligt de Kapel van Santa Anastasia.

In het oude stadscentrum ligt aan de Piazza Garibaldi het Oratorio van San Rocco en vind je verderop de kerk van San Francesco. Maar Lerici is ook bekend vanwege de prachtige villa’s die verspreid door de stad liggen zoals Ca’Doria, Ca’Rugia en Villa Magni.

Rick Steves over de Cinque Terre:

Wat is nu het mooiste dorp van de Cinque Terre?

Het mooiste dorp van de Cinque Terre is zonder twijfel Vernazza, hoewel de andere er beslist ook mogen zijn. Als enige dorp vande Cinque Terre staat Vernazza ook op de lijst met de mooiste dorpen in heel Italië, deborghi più belli d’Italia.

Vernazza is van oudsher het meest welvarende stadje, doordat het een grotere haven en een uitkijktoren heeft. Het strand en de haven van Vernazza met de gekleurde huisjes op de achtergrond zijn ook bijzonder fotogeniek.

Ga je maar naar één dorpje in de Cinque Terre, laat het dan Vernazza zijn.

De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre - Dit is Italië (9)

Accommodatie aan de Cinque Terre

In de Cinque Terre kun je in tal van accommodaties verblijven. Ideaal als je hier meerdere dagen wilt verblijven (en dat wil je!). Van hotels tot vakantieappartementen en van campings tot pensions.

Als je per se in een van de stadjes van de Cinque Terre wilt overnachten, is het wellicht het leukst om een kamer of hele woning te zoeken via Airbnb. Zo voel je je in no-time een echte inwoner van de streek.

Liever nog wat comfortabeler en met meer service in een hotel zitten? Dat kan natuurlijk ook. De vakantiehuizen hotels met het mooiste uitzicht over de Ligurische Zee die ook nog een beetje betaalbaar zijn, vind je via Booking.com.

Een prachtig onderhouden appartement met een verbluffend uitzicht is bijvoorbeeld Il Corbezzolo in Levanto. Je weet niet wat je ziet!

Let er wel op dat je hier in een toeristisch gebied zit waar mensen vanuit de hele wereld op afkomen. Dat stuwt de prijzen natuurlijk wel op.

Als je het wat goedkoper wilt houden of als je meer een kampeerder bent, kun je ook naar de camping in de Cinque Terre. Hou ook hier wel rekening met hogere prijzen en meer drukte dan elders in Italië. De beste campings aan de Cinque Terre vind je eveneens via Booking.com.

Meer bezienswaardigheden in de Cinque Terre?

Naast deze tien mooiste plekken heeft het gebied Cinque Terre nog veel meer te bieden. Welke tips heb jij voor een geslaagde trip?

Kaart van de Cinque Terre:

Bekijk ook: de mooiste plekken van Italië.

De 10 mooiste plekken in de Cinque Terre - Dit is Italië (2024)
Top Articles
Skinny Orange Chicken Recipe | Gimme Some Oven
Beatrix Schwarzbach - Rhetorik-Blog
Hollys Pawn Saraland Al
Formulaire 3CEp - COPRAUDIT
Why Does It Say I Have 0 Followers on TikTok?
Uber Hertz Marietta
Cold War Brainpop Answers
Bingo Bling Promo Code 2023
United Center Section 305
Julia Is A Doctor Who Treats Patients
Update | Een maand afvallen met NBFM (+ recept & snacktips!) - Mama's Meisje
Craigslist Farm And Garden Yakima Wa
Top Scorers Transfermarkt
Violent Night Showtimes Near The Grand 16 - Lafayette
Summoner Weapons Terraria
Myzmanim Highland Park Nj
Mifflin County 24 Hour Auction
When modern Eurasia was born: Genetics yield clues to origins of Eurasians
Chula Vista Tv Listings
Lufkin Isd Calendar
Craigslist For Cars Los Angeles
KINOPOLIS Bonn-Bad Godesberg – Mehr Kino geht nicht
KMST ver. 1.2.178 – Tallahart & the Long Awaited Balance Patch!
Https //Myapps.microsoft.com Portal
Walgreens Shopper Says Staff “Threatened” And “Stalked” Her After She Violated The “Dress Code”
The Tragic Death Of Nikki Catsouras: The Story Behind The Viral Photos
Redgifs.comn
Pirates Point Lake Of The Ozarks
Busse Bladeforums
Seconds Valuable Fun Welcoming Gang Back Andy Griffith's Birthday A Top Wish So A Happy Birthday FZSW A Fabulous Man Kevin Talks About Times From Ten Day Weekend Fun Labor Day Break
Greet In Cheshire Crossword Clue
Lvc Final Exam Schedule
Craigslist Chicagoland Area
Examination Policies: Finals, Midterms, General
Kayak Parts Amazon
The Abduction of Heather Teague
Nikki Porsche Girl Head
Help with Finding Parts for Your Vehicle
Ripoff Report | MZK Headhunters Inc. complaints, reviews, scams, lawsuits and frauds reported, 0 results
What Is The Solution To The Equation Below Mc010-1.Jpg
Iconnect Seton
Broussard’s Mortuary Major Dr.
Snyder Funeral Homes ♥ Tending to Hearts. ♥ Family-owned ...
Theatervoorstellingen in Roosendaal, het complete aanbod.
Craigslist For Port Huron Michigan
Patriot Ledger Obits Today
A1.35.3 Spanish short story: Tending the Garden
Rydell on LinkedIn: STARTING TODAY you no longer have to wait in a long line to get your oil…
Walmart Supercenter Curbside Pickup
Craigslist Antelope Valley General For Sale
When His Eyes Opened Chapter 191
Mri Prospect Connect
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6110

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.