Learning & Development strategie: 10 kenmerken (2024)

Lerenen ontwikkelen is hedendaags een veelbesproken begrip bij organisaties. Nucovid onder controle lijkt te zijn, is er weer energie om verder te gaan bijwaar organisaties gebleven zijn en om te kijken naar de prioriteiten om deeconomie weer op gang te krijgen. Organisaties lijken de noodzaak van hetverbeteren van prestaties wel in te zien, maar door de impact van covid roepthet vragen op over hoe organisaties het beste van dienst kunnen zijn. In dit artikelwordt ingegaan op 10 kenmerken van learning& development welke een praktisch raamwerk vormen als basis voororganisatieleren en prestaties.

Learning & Development strategie: 10 kenmerken (2)

Figuur1:Raamwerk voor organisatieleren en prestaties. Vertaald naar het Nederlands.Verkregen van OFFBEAT. Geschreven door Sam Allen [1]

1. Is gericht opprestatie
Lerenen ontwikkelen wordt vaak geassocieerd met leren, maar uiteindelijk dient hetals functie om bij te dragen aan het bouwen van capaciteit en teams enmedewerkers te helpen om effectiever te zijn. Daarom moet de focus liggen ophet verbeteren van productiviteit en winstgevendheid. Het gesprek, de analyseen oplossing moeten gericht zijn op prestatieverbetering. Natuurlijk moeten weblijven kijken naar hoe we medewerkers kunnen helpen leren, maar het is net zobelangrijk, of misschien nog belangrijker, hoe je mensen kunt helpen om tepresteren.Dezemindshiftvan leren naar presteren vraagt begrip over hoe medewerkers momenteel presterenen te kijken naar belemmeringen voor effectieve prestaties en te focussen ophet oplossen van prestatiekloven. Hiervoor kun je een frondend analyse doen om de huidige en gewenste prestatie te beschrijven en deprestatiekloof tussen beide te identificeren.

2. Is gericht op inzichtengestuurd leren en ontwikkelen
Hetvraagt inzicht om prestatiebelemmeringen te identificeren, effectieveoplossingen te ontwerpen en impact te volgen. Hier blijkt een vaardigheidskloofte zitten. Het vraagt een verschuiving van een intuïtieve-naar een inzichten gebaseerde- benadering om meer effectieve oplossingen teontwikkelen. Het gaat om het stellen van de juiste vragen om hypotheses tetesten en een beter begrip over prestatiekloven of leerbehoeftes en deonderliggende oorzaken. En het gaat om reageren op verzoeken voor training meteerst een analyse, daarna een oplossing.

3. Is gericht op waardeen niet op volume

L&Dprofessionals in organisaties praten vaak over hun aanbod en beschrijven eenreeks programma's dat ze aanbieden. Technologie biedt vele mogelijkheden om hetaanbod uit te breiden en medewerkers toegang te geven tot deze onderwijsmaterialen.Veel interessanter is eigenlijk een lean aanpak. Hierbij gaat het niet om deleermethode of het type tool dat bepaalt of leren lean is. Het gaat erom hoe jebeschikbare middelen toepast en gebruikt om de meeste leerwaarde te leveren enverkrijgen [2].

4.Is gericht op lerenin de flow van het werk
Traditioneelgezien was leren en ontwikkelen erop gericht op oplossingen die mensen uit dewerkflow halen, door middel van workshops (fysiek) of later door middel vantechnologie (e-learning). Echter werden mensen op deze manier op uit hunwerkflow gehaald. Leren in de flow van het werk is gericht op informatievoorzieningen prestatieondersteuning terwijl je werkt in de systemen en context waarin detaak wordt uitgevoerd. Deze benadering vraagt van onderwijsprofessionals de kennishiatenvan medewerkers combineren met kennis over de werkplek en de omgeving waarinhet leren plaatsvindt. Dit zal helpen bij een goede behoefte analyse vanmedewerkers op het moment dat ze dit het meeste nodig hebben. Concluderend gaathet om:

  • Inzichtin pijnpunten of prestatiekloven van werknemers;
  • Hetontwerpen van gerichte inhoud om die pijnpunten of hiaten aan te pakken;
  • De inhoud zo dichtmogelijk bij de plek brengen waar ze dat pijnpunt ervaren.

5. Brengt leren dichterbij het moment van nood
In ons persoonlijke leven vinden we motivatieom iets te leren als we worden geconfronteerd met een probleem: Hoe maak ik hetgazon groener? Hoe maak ik zelfgemaakte soep? We leren op het moment dat we hetnodig hebben. Echter geldt dit niet voor leren in ons werk. Om de coördinatieen administratie te vergemakkelijken, wordt het leren vaak geleverd met weinigafstemming op de specifieke momenten wanneer wij het nodig hebben. Vergelijkhet met het starten bij een nieuwe werkgever. De ene medewerker is heeltaakvolwassen en probeert problemen zelf op te lossen, terwijl de anderemedewerker zich heel afhankelijk maakt van anderen. Er wordt een bepaaldevoorkennis verwacht en inschatting gemaakt, welke wellicht niet altijd passendis. Vragen worden verzameld en soms vergeten, waardoor de volgende dag dezelfdevragen in het hoofd spoken. Daarom moet er verder gekeken worden naaroplossingen die ondersteuning bieden op het moment dat medewerkers deze nodighebben, wanneer ze toepassen wat ze geleerd hebben in de context.Het werk van Conrad Gottfredson en Bob Moshervan APPLY Synergies [3] kan hierbij helpen. Ze bepaalden dat medewerkers, bijhet ontwikkelen van het vermogen om taken uit te voeren, 5 leermomentennodig hebben:

1.Voorde eerste keer leren hoe je iets moet doen;
2.Ermeer over leren en kennis verdiepen;
3.Toepassenvan wat ze hebben geleerd;
4.Problemenoplossen als dingen niet volgens plan gaan;
5.Nieuwemanieren leren om iets te doen als reactie op een behoefte aan aanpassing ofverandering.

Leren is zo vaak gerichtop moment 1 en 2, terwijl echte prestatieverbetering gaat om het ondersteunenen informeren van mensen in de context van de toepassing.

6. Is gericht op responsief en aanpasbaar leren en ontwikkelen
Gezien tijd zo kostbaaris, zouden leer- en ontwikkelteams zich meer moeten richten op een responsievemanier door zich aan te passen aan veranderende behoeften van de organisatie.Dit door middel van gerichte en beknopte leeroplossingen en prestatieondersteuningom aan zeer specifieke behoeften te voldoende en zeer specifieke prestatie gerelateerdeproblemen aan te pakken. Het gaat hierbij om inzicht en analyse van gegevens, deveranderende behoeften van de organisatie en zijn medewerkers. Het gaat verderdan het vertrouwen op een curriculum of cursusaanbod met e-learninginhoud. In plaatsdaarvan zou er flexibeler geopereerd moeten worden om sneller en effectieveraan nieuwe en veranderende eisen te voldoen.

7. Is gericht op het meten van impact in plaats van input
Als we duidelijk zijnover de prioriteiten van de organisatie en onze leer- enontwikkelingsoplossingen daarop afstemmen, gebruiken we dezelfde statistiekenen maatregelen om succes te evalueren [4]. Het gaat over het gebruik vanbedrijfsgegevens om prestatiehiaten te begrijpen. En daarna dezelfdebedrijfsgegevens gebruiken om de impact van leren of ondersteuning op deprestaties te meten.

8. Is gericht op het leren en ontwikkelen van gebruikers
In plaats van tevertrouwen op de "beproefde en geteste", zouden we ons meer moetenrichten op het begrijpen van de echte behoeften en uitdagingen van onzegebruikers. Ditbegint met het echt begrijpen van de doelgroep voor wat we ontwerpen. Proberenom de onvervulde wensen en behoeften van onze medewerkers of klanten tebegrijpen. De wrijving die ze ervaren, belemmeringen voor prestaties,enzovoort, en met hen samenwerken bij het ontwerpen van een oplossing.

9. Stimuleert zelfverstoring
Zelfverstoring is het kritisch evalueren vanalles wat we doen en hoe we het doen, om de effectiviteit en impact ervan tebeoordelen. Het omvat onderzoeken, lezen, discussiëren en luisteren naar alleswat ons denken zou kunnen verruimen of ons zou kunnen introduceren in nieuwemanieren om dingen te doen. Het gaat er niet om ingehaald te worden door denieuwste trend of technologie. Het gaat over het hebben van een mentaliteit diezegt "er is altijd een betere manier om iets te doen", en demotivatie om ernaar te zoeken.

10. Is gericht op cultuur en niet op inhoud
Een leercultuur betekent dat iedereen zichbevoegd, verantwoordelijk en gemotiveerd voelt om kennis uit te wisselen,problemen op te lossen en processen, systemen of werkwijzen te verbeteren. Erzijn enkele fundamentele componenten van een leercultuur waar men het over hetalgemeen over eens is. Vertrouwen, samenwerking, innovatie, zingeving ofkennisuitwisseling. De reis naar het cultiveren van een leercultuur kan echterlangzaam en gecompliceerd zijn en is aantoonbaar oneindig. Vaak gaat het om hetbenutten en benutten van een leercultuur die al in het hele organisatiebestaat. Soms gaat het om het faciliteren van sociaal leren door mensen in dehele organisatie met elkaar te verbinden en silo's te doorbreken. Het beste watwe op het gebied van leren en ontwikkelen kunnen doen, is ervoor zorgen dat weeen bestaande leercultuur niet verstikken. begint de reis met het accepterendat hoe goed je inhoud ook is, zonder een leercultuur, je leer- enontwikkelingsinspanningen maar zo ver zullen komen.

Literatuur
[1] 10 Characteristics of Learning andDevelopment at its best
[2] Strategy, Alignment and Planning
[3] Learning at the Moment of Need
[4] Let’s Build a Measurement Practice forL&D

Learning & Development strategie: 10 kenmerken (3)

EDC Learning is uw partner bij de ontwikkeling van digitale leeroplossingen en het beschikbaar stellen van deze oplossingen in ons LMS platform.
Contactgegevens

Enschede, Nederland
info@edclearning.com

Diversen

  • Artikelen

Wat is E-learning? Het 70:20:10 model Wzd-check: the making of Feedforward Het leerprocesPas de SLIM subsidie toe!

Oplossingen

E-learning Eigen bedrijfsschool EDC Academy

Gegevens & voorwaarden

  • Algemene voorwaarden
  • Privacy Policy
  • KvK: 82347786

  • BTW: NL003668450B10

Copyright © 2024 EDC Learning

Gemaakt met Learning & Development strategie: 10 kenmerken (4)

Learning & Development strategie: 10 kenmerken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5317

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.